REPEL·LENTS I INSECTICIDES

Anopheles quadriannulatus

Les infeccions transmeses per insectes són molt freqüents en el tròpic, en són exemples la malària, el dengue, l’encefalitis japonesa o la febre groga.
Per evitar-les serà indispensable fer ús de mètodes barrera com els repel•lents de mosquit, les mosquiteres i els insecticides.
Us expliquem alguns consells bàsics:

1. REPEL•LENTS: Els repel•lents són substàncies que s’apliquen en les zones de pell exposada o en la roba. El principi actiu repel•leix però no mata els insectes. Cal escollir un repel•lent que contingui DEET a partir del 35% en adults i en nens la concentració no hauria d’excedir el 25%. També són alternatives els repel•lents que continguin IR3535 (3-[N-acetil-N-butil]-éster etil ácido aminopropiónico) o Icaridin (ácido 1-piperidincarboxílico, 2-(2-hidroxietil)-, 1-metilpropilester). Caldrà tenir cura evitant el contacte amb les mucoses i no s’han d’aplicar directament sobre la cara, parpelles o llavis, i en nens tampoc a les mans. Tampoc s’ha d’aplicar sobre pell sensible, cremada pel sol o ferides i sempre s’haurien de rentar les mans després de la seva aplicació. Són necessàries aplicacions repetides cada 6-8h.

2. INSECTICIDES: La majoria són derivats sintètics de la planta natural del piretro (permetrina). És recomana l’ús d’insecticida a la roba (no sobre la pell). S’aconsella polvoritzar l’habitació amb insecticida d’acció ràpida o cremar espirals de piretroides o utilitzar difusors elèctrics la protecció dels quals sol durar entre 8-10 hores (aconsellable portar un adaptador de corrent). La permetrina es formula en esprai o també en solucions i emulsions per a diluir en aigua i impregnar per immersió les teles mosquiteres i la roba. D’acció ràpida, l’eficàcia dura de dos a quatre setmanes i resisteix a la degradació del sol, de la calor i dels rentats repetits.

Com impregnar les mosquiteres?

Es poden adquirir mosquiteres ja impregnades amb insecticides. També les poden impregnar els viatgers submergint la mosquitera en una solució de permetrina al 13’3% i deixant-la secar. La duració de l’eficàcia de les mosquiteres impregnades de fàbrica és de 12 mesos i la manual de 6 a 8 mesos.

Com impregnar la roba?

• Amb aerosol de permetrina al 0,5%. És una bona opció per als viatgers. D’aplicació i secat ràpid, però de dosificació irregular. Es recomana polvoritzar la roba durant 30-45 segons i després deixar-la secar durant 2-4 hores abans de posar-la. La permetrina es manté en l’exterior, pel que no hi ha perill de toxicitat. L’eficàcia dura unes dos setmanes i resisteix diversos rentats.

• Amb solució de permetrina. Comporta certa dificultat. Cal calcular la superfície de teixit i la concentració final de l’insecticida. Us adjuntem link per si algú està interessat (http://www.buscounviaje.com/blog/consejos-viaje/impregnar-la-ropa-y-la-mosquitera-con-permetrina/). S’ha de preparar amb precaució, dissoldre en un cubell o bossa de plàstic amb aigua utilitzant guants i mascareta. Es submergeix la roba, que després s’estendrà en el terra i posteriorment es penjarà a l’ombra fins que es sequi completament.

mosquitera

espiral

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s